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Section 4371.—Foreign Insurance Excise Tax 
 
 
 
     
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Rev. Rul. 2016-03 
 

The Internal Revenue Service (IRS) has reconsidered Revenue Ruling 2008-15, 

2008-1 C.B. 633, in view of the decision of the United States Court of Appeals for the 

District of Columbia Circuit in the case of Validus Reinsurance, Ltd. v. United States, 

786 F.3d 1039 (2015).  As a result, the IRS will no longer apply the one-percent excise 

tax imposed by section 4371(3) to premiums paid on a policy of reinsurance issued by 

one foreign reinsurer to another foreign insurer or reinsurer under the situations 

described in Rev. Rul. 2008-15.  Rev. Rul. 2008-15 is hereby revoked.    

No inference should be drawn that the revocation of Rev. Rul. 2008-15 affects 

the liability for excise tax under section 4371 on any other policies of insurance or 

reinsurance.  For example, absent a foreign reinsurer qualifying for a treaty waiver or an 

exemption from tax under section 4373(1), the IRS will apply a one-percent excise tax 

under section 4371(3) to reinsurance premiums paid on a policy of reinsurance, as 

defined in section 4372(f), issued by that foreign reinsurer to either: 



(i)  a foreign insurer that has elected to be treated as a domestic corporation 

under section 953(d); or 

(ii)  a foreign insurer or reinsurer that is exempt from excise tax on the premiums 

it receives under section 4373(1) because the premiums are effectively connected to 

the conduct of a U.S. trade or business and taxable under section 882(a). 

The IRS also will continue to enforce the provisions of treaties that place limits on 

the availability of a treaty waiver for premiums paid to a foreign insurer or reinsurer. 

 

EFFECT ON OTHER REVENUE RULINGS 

Rev. Rul. 2008-15 is revoked.    

  
DRAFTING INFORMATION 

The principal author of this revenue ruling is Stephen M. Peng of the Office of 

Associate Chief Counsel (International).  For further information regarding this revenue 

ruling, contact Mr. Peng at (202) 317-4966 (not a toll-free call).  
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